Hur väljer du kudde? För mig är en kudde en av de mest krävande detaljerna i sovrummet. Det beror på sådana saker som hårdhet/mjukhet eller stumhet/flexibilitet. En kudde får inte vara varken för mjuk eller för hård. Den får inte vara för stum men heller inte för flexibel. Flexibel är kudden när den lätt ändrar form eller helt tappar form. Det som är rätt hårdhetsgrad och rätt grad av stumhet för en person är det säkert inte för en annan person. Vi kan vara väldigt picky när det gäller de rätta kvalitéerna på kuddar.
Andra faktorer som spelar roll är om de skapar allergier. Det är inte så många kuddinnehåll i sig som skapar allergier. Visst finns det de som är allergiska mot dun men det är ovanligt. Det man blir allergisk mot är damm och kvalster. Vissa sorters fyllning är damm, smuts och kvalsteravvisande. Exempel på detta är silke och kapok. Båda dessa material har andra naturliga fördelar.
Varken silke eller kapok behöver besprutas. I det första fallet förstör det produktionen och i det andra fallet behövs det inte för att växten som fibrerna kommer ifrån inte blir angripen. Man slipper med andra ord bekämpningsmedel i sin kudde. En annan fördel är att produktionen av silke respektive kapok inte stör ekosystemet som det ingår i. Dessa produktioner gör minimal skada på miljön.
Jag har själv testat en kudde fylld med silke en längre tid. När jag väl valde rätt tjocklek och stumhet har det varit en perfekt kudde. Kudden är märkt med oekotex vilket känns bra ur kemikaliehänseende. Det är trots allt ganska många timmar jag tillbringar på min kudde. Nästa kudde jag köper ska bli en kudde med kapokfyllning. Den ger en ganska naturlig stumhet som kan vara på gränsen men det är värt att testa. Kapok har också en vätskeavvisande egenskap vilket gör att den inte suger upp vätska, inklusive svett. Den förblir fräsch en lång tid.
För dig som inte känner till kapok har det länge använts som fyllning i bland annat kuddar och gosedjur men har succesivt bytts ut mot det billigare materialet polyester. Polyester är ett återvunnet material men det kräver stora mängder energi för att framställas. Därför är kapok i alla avseendet värt att återvända till. En polyesterkudde kan aldrig återanvändas. Det kan en kapokkudde göra. Det är nästan omöjligt att förstöra fibrerna. Om man tvättar kudden tar den ingen skada och den torkar dessutom fort.
Kapok är en form av trådliknande fiber som kommer ifrån frökapslarna på kapokträdet. Kapokträd växer i de flesta världsdelarna där det är hyfsat varmt. Den mesta andelen kapokfibrer kommer ifrån Asien. Eftersom det är en frukt lämnar den naturligt trädet och bidrar inte till någon degradering av träden, skogen eller ekosystemet. Att skörda kapokkapslar är en helt naturlig process. Trådarna som till sina egenskaper är en blandning av bomull och silke är för korta och glatta för att spinna trådar av samtidigt som de har alla goda egenskaper för att fungera som mjuk fyllning. På grund av fibrernas förmåga att stöta ifrån sig vätska har de använts som fyllning i flytvästar.
Eftersom en stor del av mitt liv består av tid i sängen tänker jag att det är lika viktigt att sömnen ingår i en hållbar livsstil som allt annat som hör livet till. Att tänka hållbart när det gäller val av sängar, madrasser, täcken och kuddar borde vara en självklarhet. Jag är nöjd med mitt senaste val av kudde men är nyfiken på att prova kapok då det om möjligt är ett mer hållbart val än vad silke är.
Någon som har testat eller vill testa kapokkudde?