Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

Snygga upp i trädgården

Har du hört talas om boken Tyst vår av Rachel Carson? I korta ordalag handlar den om hur användandet av bekämpningsmedel ledde till att skadedjur förgiftades och att fåglar åt av dessa och fick i sig gifterna. Det i sin tur ledde till att äggen fåglarna lade hade för sköra skal och fågelungarna dog innan de ens hade kläckts. Titeln på boken syftar på att fågelsången inom några säsonger av bekämpningsmedel på åkrarna tystnade en vår. Detta fick många att reagera och började verka för att bekämpningsmedel skulle fasas ut.

Lärdomen av denna historia är att bekämpningsmedel kan medföra mycket större skada än vi önskar. En annan lärdom är att bekämningsmedel kan finnas kvar i naturen och skapa större problem på lång sikt. Nu är de värsta bekämpningsmedlen förbjudna men det finns vissa bekämpningsmedel kvar som kan ställa till skada. Framför allt har Kemikalieinspektionen fullt upp med att testa nya kemikalier. En stor andel av kemikalierna i produkter på marknaden är ännu okända för Kemikalieinspektionen. Därmed vet vi inte hur skadliga de nya bekämpningsmedlen är.

Det är inte bara i jordbruket man använder skadliga kemikalier. Många gör det också i sin egen trädgård. Istället för att chansa när man ska rengöra och behandla i trädgården är det bra att använda medel som man vet inte ställer till skada. I detta inlägg ger jag några förslag på hur man säkrast kan göra rent poolen, behandla ytor av trä, bli av med ogräns och ett bonustips.

Poolrengöring

Snart är det pool-säsong. Innan man fyller på med vatten vill man ha en ren pool. Även när man har poolen full med vatten blir det smutsigt. Den som har en pool i trädgården vet att vattnet kan bli smuttsigt ganska lätt. Det kommer främst från oss som badar när vi har på oss solkräm, använder tvål eller lämnar efter oss svett och hår.

Ett sätt att hålla vattnet hygieniskt rent är att ha klor i vattnet. Klor är dock ett gift som inte ska användas i större koncentrationer och det ska absolut inte komma ut i naturen eller till reningsverket. Innan man tömmer poolen på vatten ska man därför se till att få bort kloret ur vattnet. Det kan man göra genom att tillsätta natriumsulfit eller natriumtiosulfat. Det går också att få bort kloret genom att låta poolen stå orörd i solljus i fem dagar, varpå kloret lämnar vattnet i gasform. Därefter kan man sprida ut vattnet i närmaste dagvattenbrunn eller sprida ut det på gränsmattan.

Träbehandling

Vi har nyligen tvättat altanen med högtryckstvätt. Vi använder bara vatten och låter trycket göra rent. För att skydda träet stryker vi sedan på olja. En del tycker att det är smidigare att lägga tryckimpregnerat virke på altanen eller däcket vid poolen. Man använder träskyddsmedel som impregnat för att skydda mot svamp och insektsangrepp. Detta medel innehåller ofta kreosat som är skadligt för både människa och natur. Undvik det med andra ord. Olja är bäst.

Ogräs

Många använder bekämpningsmedel för att bli av med ogräs på tomten. De mer effektiva innehåller också skadliga kemikalier. Nu visar det sig att vanligt livsmedel kan fungera rätt så bra. Man kan blanda ut ättika med vatten och bespruta ogräset. Det finns också särskilda ättiksblandningar som är avpassade för ogräsbekämpning. Kemikalieinspektionen har nyligen godkänt dessa blandningar som bekämpningsmedel.

Använd inte bekämpningsmedel, inte heller ättiksbaserad, i trädgårdslandet. Det skadar även dina odlingar. Bekämpningsmedel ska används på ogräs mellan stenar och likande.

Ättika fungerar. Det luktar lite men det gör även andra sorters bekämpningsmedel. Till skillnad från de mest effektiva bekämpningsmedlen, som innehåller mer skadliga kemikalier, behöver man bespruta med ättika flera gånger under en säsong. Det kan det vara värt när man vet att det inte skadar någons hälsa eller ekosystemet i närheten.

Rengör skorna

När man har varit ute i trädgården och gjort rent diverse ytor visar det sig att man har smutsat ner sina skor. Vanligtvis räcker det att torka av med varmt vatten och papper. Om det inte fungerar är det bästa tipset att använda tandkräm. Naturskyddsföreningen ger närmare instruktioner för hur man rengör skor med tandborste och tandkräm.

Efter en lång dag i trädgården kan du vila ut med en skön känsla i kroppen. Den bästa känslan är kanske känslan av ett rent samvete. Med lite kunskaper om kemikalier och några praktiska tips behöver du aldrig äventyra hälsa och liv där du lever och bor. Det kallar jag hållbar livsstil.

28 Apr 2020