Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

Hur billiga kan kläder bli?

Jag har i ett tidiare inlägg ställt frågan varför GOTS är så dyrt och i samma inlägg ställt frågan hur vi kan förvänta oss att kläder ska vara billiga. I detta inlägg ska jag ta upp tråden kring hur billiga kläder rimligtvis kan vara och varför.

Som de flesta vet designas kläder i Europa, inklusive Sverige i många fall, och tillverkas i Asien. Trots att råvaran, som ofta är bomull, kommer från Asien och plaggen tillverkas i Asien marknadsförs kläderna med det varumärke som står för kostnaderna.

De flesta vet också att HM tillverkar slit-och-släng-kläder som redan efter första tvätten inte längre håller formen (i värsta fall). Det finns faktiskt kläder från HM som går att ha en hel säsong.

Orsaken till att vissa kläder är billiga

Min första fråga att ta upp är därför vad det är som utmärker ett plagg som blir obrukbart efter några tvättar:

  • De är tillverkade av kortfibriga bomullsfibrer som inte håller ihop särskilt bra.
  • Kortfibrig bomull är odlad med mycket konstgödsel, mycket bekämpningsmedel och mycket vatten för att den ska växa snabbt. Detta kräver ett energislukande jordbruk som huvudsakligen drivs av olja.
  • Tygerna är tillverkade i fattiga länder i Asien vilket, tack vare låga löner, gör det billigt.
  • Kläderna är sydda i Asien vilket, tack vare låga löner, gör dem billiga.
  • Arbetarna tvingas jobba under svåra förhållanden och under många timmar utan paus vilket helt naturligt även får den duktigaste att göra misstag. Kvalitén blir lidande.

I mitten av juni 2019 kom det rapporter om att HM, MQ och Kappahl ger sömmerskor i Bangladesh motsvarande 4,50 SEK i timmen. Bangladesh är ett av världens fattigaste länder med ett lågt generellt löneläga. Tidigare rapporter från Indien har vittnat om löner som motsvarar 10 SEK eller lite mer.

Det är väl helt självklart att klädjättarna tjänar enorma pengar om de kan få en kvinna från Bangladesh att göra samma jobb som en kvinna i Indien fast till hälften av kostnaden. Det är detta som kallas kostnadseffektivisering. Särskilt som priserna i Sverige inte minskar. Vill HM något annat än att tjäna pengar? Varför vill så många gladeligen ge just HM sina pengar?

Inte ens med Bangladesh mått mätt är 4,50 SEK en bra lön. Det lokala facket har, enligt DN, valt att gå ut i strejk för högre löner. De har omgående blivit avskedade. Om man inte är villig att arbeta till den lönen blir man utan jobb. Det finns med största sannolikhet andra utan jobb som gärna tar ett jobb även till den lönen. Minimilönerna i Bangladesh är enligt lag, från och med 2018, satta till 921 SEK i månaden. Detta kommer textilarbetarna som syr för HM med flera inte upp i.

Nyheterna om att HM med flera tillverkar kläder till slavlöner och att de som klagar blir avskedade dyker upp med jämna mellanrum. Är det bara ett försök att svärta dessa varumärken eller är det ett uttryck för den etik och girighet de fatiskt står för?

Websajten Interbrand.com rankar årligen världens 100 mest värdefulla varumärken. HM brukar liggar runt platserna 20-30. Att vara ett av de högst värderade varumärkena i världen är stort. Vi behöver förstå hur giganstiska HM är internationellt. De värderas högre än bilmärken som Ford och Volkswagen och klädmärken som Gucci och Adidas. Rent ekonomiskt kan de betala för sig om de blir fall för dålig publicitet. De stannar på toppen ändå.

Det är intressant att iaktta att HM, precis som VW när de hade sin stora skandal, går nedåt under 2018. Då kom några av de dåliga nyheterna om låga löner, vidriga arbetsförhållande och avskedanden bland anställda som klagar. Nu ligger HM på plats 30 efter att ha legat närmare 20 under några år.

Ur ett hållbarhetsperspektiv är HM, MQs och Kappahls agerande i Bangladesh helt förkastligt. Det håller inte i längden att nästan enbart sälja kläder av konventionellt odlad bomull. Det håller inte i längden, om vi pratar om social hållbarhet och fattigdomsbekämpning, att utnyttja fattiga människor. Det håller inte i längden att sälja kläder som inte överlever en säsong. Företagen tjänar pengar men vi konsumenter och världen förlorar på det.

Välj bort billiga kläder tillverkade i Asien till förmån för lite dyrare kläder tillverkade i Europa. Det är inte ett protektionistiskt ställningstagande utan ett hållbarhetsargument.

Varför är vissa GOTS-certifierade kläder billigare?

Ni som har små barn och gärna vill köpa ekologiskt och giftfritt har säkert noterat att vissa GOTS-certifierade plagg är ganska billiga. Du har säkert fått höra eller läsa att GOTS-certifierade kläder är bra därför att de inte skadar miljön, inte skadar arbetarna och inte skadar användarna. Gäller det då inte alla kläder som är certifierade?

Enstaka märken, ofta betraktade som billighetsmärken, säljer kollektioner som är GOTS-certifierade till låga priser. Det är priser som är överkomliga för familjer med medellön eller till och med lägre än så. Lidl är ett exempel på detta. Skälet till att Lidl kan ha så låga priser är först för att de inte har lagt ned någon tid på design. Kläderna är inte särskilt fina. Därefter tillverkas de i länder med låga löner.

Kappahls baby-brand Newbie har kollektioner som till stora delar är GOTS-certifierade. Deras plagg är billigare än flera av konkurrenterna. De lägger viss energi på design vilket gör att de inte kan kapa priserna allt för mycket i det steget. Däremot tillverkas kläderna i Bangladesh där lönerna är låga.

Till skillnad från de fabriker i Bangladesh där sömmerskorna får 4,50 i timmen ska det garanteras att sömmerskor som syr GOTS-certifeirade kläder för Newbie ska få en lön som de kan leva på. Detta är en sanning med viss modifikation. I ett land där löneläget är mycket lågt är en lön att leva på naturligtvis också låg jämfört med andra länder. Det räcker att man går till Indien för att lönerna ska stiga markant.

En genomsnittslön i Bangladesh var 2018 ungefär 1500 SEK i månaden. Nästan ingen i Sverige skulle nöja sig med tio gånger så mycket, d.v.s. 15 000 SEK, i månaden. Då är det genomsnittslönen i Bangladesh vi pratar om. Många har betydligt lägre. Om de har 4,50 SEK i timmen och jobbar 8 timmar om dagen (de flesta jobbar minst 12 timmar om dagen) skulle de få ihop till 770 SEK i månaden.

För att komma upp i medellön måste de jobba 16 timmar om dagen eller 80 timmar i veckan. Det rekommenderade antalet timmar är 48 timmar i veckan, det presenteras som att det är så enligt lag, men det är normalt att jobba 12 timmar trots detta. Det är känt att vissa personer jobbar 100 timmar i veckan.

Ett stort svenskt klädmärke för barn som Mini Rodini väljer att tillverka sina kläder i Europa. I Baltikum eller Turkiet är lönerna mycket högre än i Bangladesh. Därför är också deras kläder dyrare. Om det är något man kan vara säker på när det gäller Mini Rodini så är det att andrahandsvärdet är högt. Det betyder att kläderna håller länge och säljs vidare. Nästan ingen vill köpa begagnade kläder från Newbie. Det främsta skälet är att de inte är lika fina efter några tvättar.

Det är alltså skillnad på kläder och kläder, och det är skilnad på GOTS och GOTS. Bli en medveten kund och titta efter en extra gång var kläderna är tillverkade. Ta ansvar som konsument och rösta med plånboken. Det vi köper är det som företagen fortsätter att tillverka. Välj kläder som håller så kommer fler sådana alternativ in på marknaden.

Lämna gärna en kommentar kring låga priser och hållbara val.

 

25 Aug 2019