När man köper kläder som är GOTS-certifierade väntar man sig en ren produkt. Nu menar jag naturligtvis inte de fall där man får hem ett smutsigt plagg utan de situationer då man får hem en produkt som inte upplevs vara fri från kemikalier. Vi använder ju våra näsor till det mesta för att avgöra om det är rent och fräscht. När ett plagg har en stickande doft är det lätt hänt att man misstänker det värsta.
GOTS är den tuffaste certifiering man kan tänka sig på textilier. Råvaran ska vara ekologisk och det får inte finnas rester av skadliga kemikalier i produkten. Om det ändå luktar mysko, vad beror det på?
En möjlig tanke är att man inte kan lita på GOTS. Det spelar tydligen ingen roll hur sträng märkningen än är så slinker gott om skit igenom. Tankar om fusk dyker lätt upp. För dig som inte känner till GOTS så väl är det en certifiering som kostar en hel del för den som vill få certifikatet. Att lägga extra pengar betyder att produkten blir dyrare att framställa och därför tar tillverkaren mer från sina handlare och kunder. Om man nu tänker sig att GOTS är en bluffmärkning som går att få mer eller mindre gratis och som inte alls behöver innebära en dyr produktion finns det en möjlighet för tillverkare att tjäna stora pengar. En billig produkt som säljs dyrt innebär naturligtvis en större vinst. Hur troligt är detta? GOTS är rent administrativt en stor apparat som inte skulle gå att driva utan att det kommer in pengar. De som betalar är de som vill få certifikatet. Alltså kommer de inte undan en högre kostnad. Om man nu har betalat extra för att få en märkning är det ytterst kontraproduktivt att tillverka skräp som inte går igenom kontrollerna och därmed inte förtjänar en märkning. Det betyder att kostnaden för märkningen är bortkastade pengar som dessutom inte leder till någon märkning. Om man inte kan leva upp till kriterierna spelar det ingen roll om man betalar för märkningen. Man får den ändå inte. Släpp därför tanken på systematiskt fusk. Slarv och misstag är möjligt men inte fusk.
Vad är då nästa trovärdiga anledning till att ett plagg luktar illa? Den som har luktat på PCP (Pentachlorophenol = Pentaklorfenol) vet att det har en speciell bensinliknande lukt. PCP används när textilier fraktas från Asien till Europa för att skydda materialet från olika angrepp. Kan detta vara anledningen till att plagget luktar illa? Om lukten påminner om en stickande bensindoft som ger omedelbara obehagseffekter kan det röra sig om PCP men det är inte särskilt troligt. Detta otrevliga ämne förekommer nästan inte längre inom traditionell produktion. Risken att det skulle förekomma vid GOTS-certifierad produktion och transport är minimal.
Den lukt man troligtvis stöter på är en rökdoft som lite påminner om cigarettrök och lite påminner om ett rökeri. Eftersom doften är otrevlig kan man lätt tro att det är något riktigt skadligt eller obehagligt. Jag har stött på detta fenomen några gånger och har därför tagit reda på vad orsaken till doften är. I textilfabriker, t.ex. i Indien eller Turkiet, består fabriken av flera olika avdelningar. När ett plagg är färdigsytt hängs det upp i ett rum där denna rökdoft förekommer naturligt. I en GOTS-certifierad fabrik får det inte förekomma kemikalier som kan bli kvar i plagget eller vara skadligt för arbetarna. Det rör sig alltså inte om något farligt ämne. Det finns ju faktiskt ämnen som luktar illa utan att vara hälsofarliga.
Farligt eller ej är det inte meningen att doften ska följa med plagget till packningen utan först vädras bort. Ibland har de för brottom att packa plaggen i plastförpackningar så att rökdoften helt enkelt finns kvar. Då följer den med till återförsäljaren som inte heller hinner vädra plagget innan det säljs. De gånger ett plagg inte luktar illa har det vädrats före packning. Vissa företag är dessutom stenhårda med att vädring ska ske innan plagget säljs till kund så om någon återförsöljare får in partier som luktar måste dessa vädras först, innan de säljs. Andra företag missar detta steg och låter återförsäljaren skicka vidare plagget till slutkund.
Vad ska man göra när man får ett plagg som luktar illa? Som kund kan du göra en av två saker. Den första åtgärden är att hänga upp plagget på vädring upp till två dagar. Då bör lukten försvinna. Det andra är att tvätta plagget före användning, något som många gör ändå. Om plagget efter vädring eller tvätt fortfarande luktar skumt ska det skickas tillbaka.
GOTS-certifieringen och det system som ligger bakom är ett av de tuffaste man kan tänka sig. Systemet innefattar kontroller på en mängd olika nivåer i produktionen, inklusive transporterna. I allt detta kan det vara möjligt med misstag men det är knappast möjligt med systematiskt fusk. Som kund är det alltid bra att vara lite skeptisk och vaksam. Otrevliga dofter behöver inte betyda att det rör sig om hälsoskadliga ämnen. Det troliga när det gäller GOTS-certifierade produkter är att det inte är fallet. Undantag kan ändå slinka igenom kontrollsystemen. Kanske är det ett tillfälligt fraktbolaget som vill hålla alger eller insekter borta och missar vilka krav som ställs även på transportören. Skulle det hända bör man agera. GOTS ska vara en garant och om de har brister i sitt system kan de tappa i trovärdighet. Då förlorar hela märkningen sitt värde och ingen vill längre betala. Därför ser de till att täppa igen brister. Om de ändå uppstår är det bra att säga ifrån. Fråga gärna din återförsäljare eller varumärket som ansvarar för tillverkningen om du är orolig för den kvardröjande doften.