Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

Ett hållbart liv som småbarnsförälder

När jag var småbarnsförälder, det är nu ett tag sedan, var möjligheterna inte desamma som de är idag. Det var mycket som på ett sätt var enklare men det var också mycket som var svårare. Jag tänker i detta inlägg skriva om vilka möjligheter som erbjuds dagens småbarnsföräldrar.

Det som var lättare förr var framför allt att kunskaperna och medvetenheten hos föräldrar var lägre. Vi kände inte till vad det fanns för problem förbundna med produkter och livsstil på samma sätt som man gör nu. Det gjorde valen enklare samtidigt som det dåliga samvetet inte påverkades lika starkt. Idag vet vi mer och det gör att vi måste tänka oss för när vi gör val. Om vi väljer det billiga eller gör det bekvämt för oss belastar vi oss själva med dåligt samvete. Det är mitt barns välmående det handlar om. Jag vill inte att mitt barn ska må dåligt som en följd av mina val.

En annan sak som var lättare förr var att man inte behövde bry sig om lika mycket vilka märken eller styles på kläder som var inne. Idag har vi ett klädmode för barn som har en stark inverkan på hur vi väljer kläder och märken spelar roll i val av leksaker och inredning. Det gäller att ha koll på de heta klädemärkena och det gäller att ha råd med just detta. Bäst är naturligtvis de märken som är inne och bygger på ett ekologiskt och hälsomässigt tänk.

Om man börjar närmast huden finns det ett större utbud av blöjor och hudvårdsprodukter idag. Nu vet vi vilka mindre bra ämnen som finns i både engångsblöjor och hudvårdsprodukter. Det är inte jätteinne att använda tygblöjor men de är mycket snyggare nu än för några decennier sedan. Samtidigt är det enklare att använda tygblöjor då designen har förbättrats. Man får bara stå ut med att skölja av skiten och tvätta textilierna. De flesta som använder tygblöjor väljer ändå att ta engångsblöjor på resor av bekvämlighetsskäl och det är väl ok. Hudvårdsprodukterna som är märkta med ECOCERT kan ses som mycket bra alternativ för ditt barns hud då de inte innehåller något som ska vara skadligt för huden varken på kort eller lång sikt. Dessa två förändringar gör det betydligt lättare att göra bra val som småbarnsförälder idag.

När det gäller allt runt omkring barnets omvårdnad finns det idag skötbäddar, handdukar, tvättlappar och skötväskor som är gjorda av bra material samtidigt som de är fria från giftiga ämnen. Stora delar av vardagen kan bli miljö- och hälsomässigt bra.

En annan klar fördel är att det finns mängder med klädmärken som säljer GOTS-certifierade kläder till barn. Det betyder att barn får ha på sig kläder som är gjorda av ekologiskt framställda material som har producerats under goda miljömässiga och sociala förhållanden. Slutligen innehåller de inga skadliga kemikalier eller andra skadliga substanser. Det gäller bara att hitta sina favoriter när det gäller passform, utseende och material.

Precis som med kläder har sängkläder gått samma väg. Det finns många möjligheter att köpa, täcke, kudde, påslakan, lakan och örngott som är GOTS-certifierade. För några decennier sedan var det nästa omöjligt att hitta något motsvarande. Idag är urvalet stort.

Både kläder och sängkläder är sådant som barn har mot huden större delen av dagen. Dessa material gör stor skillnad om de är ekologiska och giftfria jämfört med om de är konventionellt framställda och har högre nivåer av tvivelaktiga substanser.

Det är fortfarande relativt svårt att få tag på skor och vissa ytterplagg men även här har utbudet ökat. Märkningarna är något otydligare men EU-blomman på skor och GRS eller Bluesign på ytterkläder är riktigt bra märkningar. Titta efter dessa om du är osäker. För den som har barn under två år finns det bra bärselar och bärsjalar som är helt ekologiska och giftfria och det finns åkpåsar som är giftfria. Det är något svårare med barnvagnar. Ytterst få tillverkare månar om vad en barnvagn består av och ser till att göra den så miljö- och hälsomässigt bra som möjligt.

Leksaker av trä har funnits länge och de har också länge varit bra leksaker ur säkerhetssynpunkt och ur miljö- och hälsosynpunkt. Det finns många träleksaker som är gjorda av ekologiskt odlade eller ansvarsfullt odlade träslag. De tillverkas under goda förhållanden och målas med giftfria färger. Vad som har tillkommit är leksaker av återvunnet och giftfritt plast eller av bioplast. Det går inte direkt att märka skillnaden på plast, återvunnen plast och bioplast men det första alternativet är alltid sämre än de två andra. Valet är betydligt större idag. Det som verkar vara svårast att hitta är miljömärkta dockor. Några enstaka märken gör dockor av bomull som är OCS-certifierad vilket motsvarar GOTS.

Den som lagar egen mat till sina barn av ekologiska råvaror har alltid det bästa alternativet. Samtidigt finns det mängder av hel- och halvfabrikat som är KRAV-märkta eller märkta med EU-lövet. Välling och mat på burk (tub) finns i mängder. Det senare kan vara ett bra alternativ för resan. När det gäller flaskor, burkar och matset att äta i är utbudet enormt. De flesta köper fortfarande billiga plastprodukter men det finns gott om flaskor av rostfritt stål, av glas med skyddande silikonhöljen samt matset av bioplast eller bambu. De senare är nebrytningsbara och stör inte naturen på alls samma sätt som plastprodukter gör. Nappar av naturgummi eller ibland av silikon utgör de bästa alternativen. Särskilt om de är testade och godkända enligt EU-kriterier.

Slutligen kan vi också titta på inreningsartiklar. Många mattor, möbler, lampor och dekorationer finns idag med miljö-certifieringar som GOTS, OCS eller andra alternativ. Det är idag lätt att hitta en helt ekologisk sänghimmel eller en helt ekologisk lekmatta. Det är något svårare att hitta lampor som är bäst både när det gäller material och låga nivåer av kemikalier.

Om nu utbudet är långt mycket bättre än för några decennier sedan är priserna något högre. Det bästa rådet jag kan ge i detta fall är att det är bättre att betala lite mer för något som håller längre och som har en mindre negativ inverkan på ditt barn. De där kronorna som du sparar på att köpa billiga saker av plast förlorar du på sakernas korta livslängd (du får köpa nytt), på deras negativa inverkan på ditt barns hälsa på kort och lång sikt samt på den värld som ditt barn ska leva i och få barn i som vuxen. Det känns helt klart bättre att göra de val som ger en bättre värld för dina barn och barnbarn. Om du gör vad du kan har du ett gott samvete i framtiden.

Vilka svårigheter tycker du att du står inför när du väljer till ditt barn idag? Hur var det i jämförelse för dina föräldrar när du var liten?

 

6 Jan 2019