Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

En jos-beroendes bekännelser

Jag har så länge jag kan minnas älskat jos. Särskilt apelsinjos. När jag var liten drack jag också mycket druvjos. Ibland blir det blandjoser.

När man dricker så mycket jos som jag gör och dessutom njuter av det är det troligt att man utvecklar en viss känslighet. Det har fört med sig att jag helst bara dricker vissa sorters jos. Eftersom jag också har en stark vilja att enbart köpa ekologiska produkter begränsar det utbudet ganska mycket. Favoriten har en tid varit God Morgon Organic Orange Juice nice! Denna jos är inte från koncentrat. Den smakar ganska mycket som den jos man pressar hemma själv. Det finns några varianter i samma serie som är färskpressade. Sunny Citrus Blend blev snabbt en annan favorit.

 

 

Om man som jag dricker mycket jos blir det lätt en liter av denna fina jos per dag. Det är en njutning på cellnivå när jag dricker en kall jos av färskpressade apelsiner. Jag njuter av att få in den i munnen, att känna dessa fräscha smak, att känna den i halsen och känna den i magen. Om det är en varm dag njuter jag extra av den svalka josen ger. Det blir verkligen som ett utspritt välbehag i hela kroppen. Den som känner igen känslan från jos, öl eller någon annan produkt som ger en total njutning kan förstå varför jag väljer att göra det flera gånger om dagen.

Jag har många gånger funderat på om jag kan minska på min konsumtion av ekologisk färskpressad apelsinjos. Den fraktas ju trots allt från andra världsdelar för att nå mig. Jag har försökt men inte lyckats. Särskilt inte när det kommer nya godare joser. Andra problem med mitt josdrickande är att en liter är ganska mycket att frakta. Om man kunde reducera bort det som bara är vatten och frakta koncentratet blir det mindre och lättare förpackningar. Jag pratar inte om någon ny uppfinning utan om de alternativ som redan erbjuds. Det finns ju flera märken som säljer ekologiskt joskoncentrat. Om jag och fler med mig kunde vara nöjda med att fylla på vatten själva skulle vi bidra med mindre materialåtgång, mindre volymer som ska fraktas och mindre vatten som tappas på en plats och dricks på en annan. Det finns ju trots allt vatten i kranen därhemma.

Vad är problemet med detta?

1. När jag bodde i Göteborg smakade kranvattnet piss. Det hjälper inte att späda ut piss med joskoncentrat. Det finns fortfarande en bismak kvar. Piss och joskoncentrat är ingen bra kombo för någon som är en finsmakare. Går bort.

2. Om man har gott vatten i kranen, vilket jag har där jag bor nu, smakar det ok. Problemet är bara att ok inte är något för en finsmakare. Det skulle kunna vara gott nog för någon som dricker stora volymer av andra skäl än att det ska vara en njutning. Detta är kanske lite bättre än en nödlösning.

Jag vill helst hålla kvar vid min goda jos. Nu har då nästa problem uppstått. God Morgon har tagit bort några av sina bästa smaker och dessutom bytt förpackning. De förvirrar oss totalt så att vi inte märker riktigt vad de håller på med. De helt vanliga joserna, apelsin respektive äpple, får nya storlekar från 1 liter till 1,75 liter. Varför det? De goda färskpressade joserna är borttagna helt. Istället har de infört jos i pet-flaska som antingen är gjord på koncentrat eller som delvis är gjord på koncentrat. Förpackningarna är inte längre 1 liter utan 0,85 liter. När man besöker God Morgons hemsida säger de inget om varför de gör denna förändring. Därför blir man som konsument sur att de har försämrat sin produkt, säljer den i  mindre förpackningar och har mage att ta samma pris som en liter färskrpressad jos. Sämre produkt till ett högre literpris. Hur motiverar de det? Vilken kund går med på det?

 

 

Den tidigare literförpackningen var gjord av FSC-certifierad skog. Ett rätt bra alternativ tycker jag. Nu får vi josen i petflaskor som ger en krona i pant. På vilket sätt är det bättre ur miljösynpunkt? Har God Morgon missat att människor försöker plastbanta? Det är ju inte bättre för att förpackningen går tillbaka till återvinning för det gjorde även pappersförpackningen. Här sorterar vi och lämnar in allt till återvinningscentralen. Mer plast i vardagen känns helt fel i tiden.

Eftersom jag tycker att God Morgon har valt helt fel väg - kanske lite starkt uttryckt men rätt väg är det inte - ställs jag inför två val som jag inte har sett som varken möjliga eller nödvändiga hittills. Jag kan antingen pressa min egen apelsinjos en gång om dagen (kanske varannan dag) eller så får jag gå över på det mer resurssparande alternativet att dricka koncetrat som jag späder ut med vårt goda kranvatten. Jag har testat det senare för att börja vänja mig vid tanken - och handlingen - men jag vet ännu inte. Hur skulle du göra om du var i motsvarande situation som mig?

23 May 2018