Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

En inflytelserik ung svensk tjej

Greta Thunberg har fått mycket uppmärksamhet de senaste månaderna. Nyligen blev hon omskriven för att hon hade fått träffa Påven. Hon blir hela tiden omskriven när hon utför en klimataktion. Tyvärr finns det även de, vuxna naturligtvis, som uttrycker sitt ogillande kring Gretas aktioner. Vissa av dessa uttalanden är rent genanta. Att vuxna kan sjunka så lågt.

Det som är på tapeten kring Thunberg just nu är att hon har kommit med på årets lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen enligt Time Magazine. En sådan lista publiceras varje år. Greta är 16 år gammal och det i sig är anmärkningsvärt. Det är inte många 16-åringar som kan platsa på en lista över de 100 mest inflytelserika i världen. Redan i december förra året kom hon med på Time Magazines lista över den 25 mest inflytelserika tonåringarna. Nu har hon tagit klivet upp bland de stora, tillsammans med bl.a. Donald Trump.

Vad är det då som har gjort henne så inflytelserik? Hon blev känd när hon under 15 dagar i augusti 2018 satt utanför sveriges riksdag med ett plakat som löd "Skolstrejk för klimatet". Sedan dess har hon fått stor uppmärksamhet och även en rad utmärkelser som årets kvinna och liknande.

Det räcker inte att hålla upp ett plakat utan sveriges riksdag för att saker ska hända. Det är två saker i Thunbergs aktivism som gör skillnad. För det första är hon väl medveten om, och har hela tiden varit, att hon kommer att få mothugg från vuxna. Både vanliga vuxna och högt uppsatta. För det andra har hon insett att det inte går att följa spelreglerna som de ser ut idag. Hon säger: ”Vi kan inte rädda världen genom att spela efter reglerna, eftersom reglerna måste ändras.”

Thunberg har i viss mån ändrat reglerna. Hon har valt en icke-vålds-aktivism som att skolstrejka för att få rätt uppmärksamhet. Eftersom hon dessutom är väl påläst har hon svar på tvivlarnas kommentarer. Hon säger det som behöver sägas för att människor ska lyssna och tänka till.

När man är väl påläst, väldigt ihärdig och väljer icke-våldsmetoder kan man komma långt. Gandhi gjorde det med framgång.

För den som inte känner till så mycket om Greta Thunbergs bakgrund är hon dotter till Malena Ernman (som även hon står upp i kampan för klimatet och mot samhällelig orättvisa) och Svante Thunberg (skådespelare, författare och producent). Tillsammans har föräldrarna skrivit boken Scener ur hjärtat som kom ut 2018. Den tar upp livet med de två döttrarnas diagnoser och hur familjen hamnade i en kris genom den rådande klimatkrisen.

18 Apr 2019