Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

Det är dags att plastbanta på riktigt

I ett tidigare inlägg ondgjorde jag mig över att min favoritjos förpackades i plastflaska istället för i pappersförpackning. Nu får jag erkänna för mig själv och andra att jag inte har gjort så smarta val för egen del. Jag dricker ofta vatten ur en plastflaska som jag bär med mig. För det mesta ligger flaskan i min ryggsäck men det är inte ovanligt att den står på ett bord framför mig eller är i min hand. Det är bra att dricka mycket vatten så jag ser till att ha den nära till hands.

Problemet, som man kan läsa om i mitt föregående inlägg, är att vattenflaskor avger mikroplaster. När jag dricker ur en vattenflaska av plast får jag alltså i mig plastet och det tas upp av kroppen för att absorberas av vävnader och organ. Jag tycker att det är illa nog för en man i min ålder. Täck på alla barn som dricker ur flaskor av plast och blir fyllda av mikroplast. Hur ska deras liv se ut som vuxna.

För egen del ser lösningen ut så här:

  • Jag byter bort mina plastflaskor mot en flaska av rosfritt stål. Det finns flaskor i olika storlekar för olika ändamål.
  • Jag byter bort mina matlådor av plast mot kärl av rostfritt stål eller glas.
  • De få plastredskap vi har kvar i köket byts mot stål eller trä/bambu.

denna sida kan man hitta både burkar och flaskor av rostfritt stål. Man kan välja det lite dyrare märket Klean Kanteen eller ett billigare som Qwetch. Fördelen med dessa flaskor är att de håller både värme och kyla längre än en plastflaska. Den som vill ha kall dryck på sommaren har bättre chanser med en isolerad flaska av rostfritt stål. Detsamma gäller om man vill ha varm dryck på vintern.

För dem som har små barn, som t.ex. mina syskon, kan man titta på följande alternativ:

  • Byt bort nappflaskor av plast mot nappflaskor av glas eller rostfritt stål.
  • Servera mat på talrikar av porslin, rostfritt stål eller bambu. Eventuell kan man välja bioplast.
  • Servera drycker i koppar av rostfritt stål, glas eller bambu. Eventuellt kan man välja bioplast.
  • Spara mat i kärl av glas eller rostfritt stål.
  • Använd bestick av rostfritt stål, bambu eller bioplast.
  • Undvik nappar med delar av plast. Välj bara gummi och/eller silikon.

denna sida hittar du nappflaskor av två kända märken. Det ena är av glas med ett silikonhölje som skydd och det andra är av rostfritt stål. De kostar mer men håller längre och är mer hälsosamma.

denna sida hittar du plastfria tallrikar, skålar och bestick. Skålen nedan är gjord av bambu.

Det är dags att ta problemen som plast för med sig på allvar. Köp mindre plast och släng mindre plast. Det handlar om den värld vi lämnar efter oss. Vi kan inte ha en växande befolkning som är fulla med mikroplaster. Våra kroppar klarar inte det.

Kommer gärna med ytterligare förslag på hur man kan plastbanta.

 

23 Jun 2019